Mevsimler Yap-Boz |
Tuna 4 yaşına daha girmemişti.
İlkbaharda olduğumuz bir dönem okula giderken 'Anne şimdi sonbahar'dayız değil mi?' diye sorduğu an Tethys Mevsimler YapBoz'unun ilk çıkış anıdır. Tuna'yı bırakıp dönüş yolunda nasıl bir oyun olsa diye düşünmeye başlamıştım...
Kısa bir süre sonrasında ise yuvarlak bir puzzle ve çocuk kartları olmasına karar verildi. İtiraf ediyorum, hem çizim süreci, hem de üretim biraz sancılı geçti. O çocuk kartlarının dik olarak yapboz'a yerleştirilmesi bayağı yordu bizi. Ancak ortaya çıkan sonuç yine herkesi tatmin etti.
Mevsimler Yapboz'u evde miniğinizle birlikte yapabileceğiniz önemli okul öncesi etkinliklerinden birisi. 20 parçalık yuvarlak bir puzzle ve her mevsime göre giyinmiş bir kız ve bir erkek çocuk kartlarından oluşuyor. Öncelikle puzzle'ı bitiriyorsunuz sonrasında da çocukları uygun mevsimlerinin üzerine dik olarak yerleştiriyorsunuz.
Bizim evde oynarken sorduğumuz bazı hayat bilgisi soruları var tabii... Resimlere bakarak;
kumsalda kumdan kaleler yapıyorum, etrafta midye kabukları , denizde topla oynayan çocuklar var. Bu hangi mevsimdir?
Ya da 'Yaprakların rengi Sonbaharda nedir?, İlkbaharda nedir?' gibi, yaprağı resmin içerisinden arasın, bulsun, rengi söylesin... Miniklerin dikkatini geliştirecek minik ama önemli oyunlar.
Ya da 'Yaprakların rengi Sonbaharda nedir?, İlkbaharda nedir?' gibi, yaprağı resmin içerisinden arasın, bulsun, rengi söylesin... Miniklerin dikkatini geliştirecek minik ama önemli oyunlar.
Bu tip oyunlarla Tuna baktığı bir resmi tasvir etmeyi öğrendi. Böylece hem resmin içerisindeki minik görsellere dikkatini vererek hafızasını geliştirdi, hem de resmi anlatırken aynı zamanda hikaye yazabildi.
Ya da puzzle'daki mevsimlerden birisini hareketlerle birbirimize anlatırdık. Mesela üşümüş gibi yapıp, karşımızdakinin hangi mevsimde olduğumuzu tahmin etmesini isterdik.
Bu tip tahmin oyunları ile o karıştırdığımız mevsimleri çok kısa bir süre içerisinde tamamen öğrendik.
0 yorum:
Yorum Gönder